Frank Coenen, voorzitter Essenscia en CEO Tessenderlo Group.

Met een directe tewerkstelling van 90.000 medewerkers, een jaarlijkse omzet van 60 miljard euro, 2,75 miljard uitgaven in onderzoek en ontwikkeling en één derde van de totale export is de chemie en life sciences in ons land de absolute sterkhouder van de industrie. De West-Europese chemie, geclusterd rond de haven van Antwerpen, behoort tot de wereldtop inzake energie-efficiëntie. Globale megatrends leiden tot nieuwe marktbehoeften waarop de chemische industrie een antwoord zal moeten geven. De transitie naar een meer duurzame chemie is vandaag volop ingezet. Innovatieve samenwerking tussen bedrijven, universiteiten en overheden moet leiden tot meer duurzame processen en producten. Toch staat de sector vandaag in Europa en België onder druk en is een bloeiende toekomst op het Europese continent geen vanzelfsprekendheid. Als geglobaliseerde industrie wordt de chemie geconfronteerd met vele uitdagingen en staat ze in permanente concurrentie met andere werelddelen.

Een van de essentiële voorwaarden voor de verankering van een duurzame chemische industrie in onze regio is een doordacht energie- en klimaatbeleid dat industriële groei verzoent met de zorg voor het milieu.

De vraag is niet of er in 2050 nog een chemische industrie zal bestaan, maar wel of we nog een plaats willen voor deze industrie in Europa.

Lees de volledige nota: Impuls#95 – Frank Coenen – De uitdagingen voor een duurzame chemische industrie

 

Share →

2 Responses to Frank Coenen – De uitdagingen voor een duurzame chemische industrie

  1. Joost C zegt:

    De vraag is hoe je dit concreet wil doen? In de VS is de energie goedkoop dankzij schaliegas. Hierdoor heeft de chemische industrie in de VS een enorm concurrentieel voordeel op de Europese. Wat is een duurzaam antwoord hierop?

    • Niet door andere energie te zoeken, maar wel door energiezuiniger productieprocessen te zoeken. Essenscia heeft net als doel innovatieve ideeën uit te werken… dit lijkt me een interessante piste.

Geef een reactie