Bert Boone, Algemeen directeur Job & co.
De woorden werkgever – werknemer zijn vandaag achterhaald. Meer dan ooit is elk van ons, in welk statuut ook, een sociale ondernemer in wording.
Met een samenleving en economie in volle transitie komt het er op aan voor iedereen het recht op arbeid en werk te blijven garanderen. Elkeen moet met de eigen talenten en mogelijkheden de kansen krijgen om bij te dragen tot de uitbouw van de samenleving met een eigen herkenbare rol.
De sociale economiesector heeft een structurele bemiddelings- en voorbeeldfunctie om elk bedrijf vaardig te maken in het nieuwe ondernemen.
Maatwerk met mensen wordt de norm binnen de innovatieve arbeidsorganisatie van de toekomst.
Duurzaam ondernemen wordt vooral buurzaam ondernemen. Een bedrijf zal worden afgetoetst op haar bijdrage aan de samenleving. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is inderdaad een vanzelfsprekendheid voor elke ondernemer die zichzelf respecteert en de nodige medewerkers voorhanden wil hebben voor de vervulling van zijn missie. Veel zorg voor de maximale inzet van het beschikbaar arbeidspotentieel op de arbeidsmarkt wordt de norm, indien we ondanks de demografische evolutie tot 2030, met een kleinere beroepsactieve bevolking voor de groeiende bevolking minstens dezelfde dienstverlening willen kunnen verwezenlijken.
Sociaal ondernemen wordt een buzzwoord.
Lees de volledige nota: Impuls#32 – Bert Boone – We worden allemaal sociale ondernemers
De coöperatieve beweging heeft 100 jaar geleden bewezen dat een andere organisatie van de arbeid mogelijk is. Ook nu zijn er cooperaties die hun efficientie bewijzen: in de landbouw de zuivelindustrie, in de voedseldistributie Migros (Zwitserland). Waarom is dit niet meer mogelijk in België?