Anton Gerits, coördinator Bronsgroen cvba-so (Limburgse energiecoöperatie).

De laatste jaren zijn overal in Vlaanderen energiecoöperaties opgericht met als doel de burger te laten participeren in hernieuwbare energie. Schitterend toch, zou je denken. Wie echter deze jonge telgen in het energielandschap wat van naderbij bekijkt, ziet grote verschillen in aanpak en maatschappelijke dienstverlening.

Energiecoöperaties claimen graag een duurzaam label. Daarom breek ik hier een lans dat energiecoöperaties zich meer gaan focussen op maatschappelijk kwetsbare mensen, in casu mensen in energie-armoede. Hernieuwbare energie moet immers toegankelijk zijn voor iedereen.

Tenslotte ligt er ook een gigantische uitdaging voor energiecoöperaties in de ontwikkeling van duurzame groene jobs. In deze tijden van economische crisis hebben we die jobs meer dan ooit nodig, tijd dus om de hand aan de ploeg te slaan.

Lees de volledige nota: Impuls#93 – Anton Gerits – Energiecoöperaties, een uitweg uit de crisis

Share →

One Response to Anton Gerits – Energiecoöperaties: een uitweg uit de crisis

  1. Joost C zegt:

    Waarvoor is dit een pleidooi? Goedkope energie of ervoor zorgen dat maatschappelijk kwetsbare mensen ook op een energiezuinige manier hun energiebehoefte (verwarming, verlichting, toestellen…) kunnen invullen? Ik hoop dat dit een pleidooi is voor het tweede.

    Er zijn inderdaad heel wat energiecoöperaties opgericht met een zeer grote diversiteit in aanpak. Wanneer de overheid burgerparticipatie eist voor de bouw van een windmolen, zou ze ook moeten eisen dat de coöperatie rechtstreeks investeert in de bouw van de windmolen. De coöperaties die in de praktijk enkel tot doel hebben om kapitaal te verzamelen voor een onderneming waarin de aandeelhouders van de coöperatie geen inspraak hebben, hebben geen maatschappelijke meerwaarde.

Geef een reactie