Wim Van Lancker, Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck.

De kwestie van de intergenerationele rechtvaardigheid staat op scherp. Aan de ene kant neemt de kost van de vergrijzing toe. Dat betekent dat er bijkomende sociale uitgaven voor pensioenen en gezondheidszorg moeten worden gedaan. Aan de andere kant zien we dat de armoede bij kinderen in ons land significant toeneemt. Is het wel rechtvaardig om meer te herverdelen naar ouderen terwijl de noden bij kinderen hoger zijn?

Wim Van Lancker stelt in deze bijdrage dat er moet gekozen worden voor kinderen. Investeren in kinderen door middel van kinderopvang en kinderbijslagen helpt niet alleen de fundamentele onrechtvaardigheid van kinderarmoede de wereld uit, maar helpt ook het potentieel van onze samenleving dat mee bijdraagt aan de vergrijzingskost van morgen. Daardoor zal ten langen leste minder herverdeling naar ouderen noodzakelijk zijn.

Lees de volledige nota: Impuls#36 – Wim Van Lancker – Investeren in kinderen om armoede te bestrijden

Share →

2 Responses to Wim Van Lancker – Investeren in kinderen om armoede te bestrijden en de vergrijzing te betalen

  1. Elke Van den Brandt zegt:

    Doorbeek de armoedecyclus en investeer in kinderen. Simple comme bonjour, maar helaas nog steeds geen evidentie.

  2. rik holvoet zegt:

    positief dat je aandacht vraagt voor kinderarmoede. Volledig terecht. Eén opmerking, ofwel heb ik het niet goed begrepen, maar armoede is niet enkel een kwestie van onvoldoende werken. Vele alleenstaande ouders werken wél, maar gaan gebukt onder de té hoge kosten. Huurprijzen, energiekosten enz.

Geef een reactie