Jef Maes, Directeur Sociaal Departement ABVV.

Langer werken in tijden van stijgende werkloosheid ?

Na Opel sluit ook Ford Genk. Ook bij Arcelor Mittal, Caterpillar en andere – minder bekende – bedrijven verdwijnen duizenden jobs. De industriële sector herstructureert, de werkloosheid blijft stijgen, en een groot deel van de  “middenklasse” van de werknemers is of voelt zich bedreigd. Het lijkt erop of er maar één soort van recepten meer is in Vlaanderen voor deze crisis: meer overuren, meer flexibiliteit, langer werken, en lagere werkloosheidsuitkeringen…

“Voor de volgende jaren voorzien het Planbureau, de RVA en het RIZIV weliswaar een vermindering van 20.000 bruggepensioneerden en 80.000 gepensioneerden, maar dat wordt in de eerste tien jaar meer dan gecompenseerd door 130.000 bijkomende werklozen en 90.000 bijkomende zieke 50-plussers.”

 

Lees hier de volledige nota: Impuls#5 – Jef Maes – Ontspannen loopbaan moet zuur arbeidsmarktbeleid vervangen

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Jef Maes – Ontspannen loopbaan moet zuur arbeidsmarktbeleid vervangen

 1. Stefaan Colpaert zegt:

  Een keer van job veranderen heeft zo z’n voor- en nadelen.
  Flexibiliteit houdt de mens scherp, zou kunnen gezegd. Het probleem is dat de arbeidsmarkt hierbij een competitief blijven veronderstelt, en dat het een ander blijft die daarover beslist.
  Op de duur zal je het toch moeten afleggen tegen een jongere collega, en lig je eruit. Zelf ondernemen is dan nog de enige mogelijkheid (wordt dan gezien als niet werken (?)).
  Ik denk dat de meeste neuzen in dezelfde richting kunnen gezet. Periodes van werken en niet werken (anti rat race), Een betere herverdeling van de beschikbare hoeveelheid werk (130000 bijkomende maar tijdelijke werklozen); Van hieruit (vanuit dit besef) mag verhoopt dat minder boven z’n stand zal geleefd en dat er, meer gelijkheid in verloning (het zijn heden nog slechts enkelingen die door arbeid rijk worden) (ook die goed verdienende jobs die er nog zijn zouden voor herverdeling moeten in aanmerking kunnen komen) zou kunnen bewerkstelligd.
  Tenslotte zouden we die 90.000 zieke 50 plussers moeten kunnen ondervragen wat hen ziek maakt en inzetten op preventie ervan (zelfs eerder dan curatie bij dan pas op 80 zieken (men zou hier om het even welke leeftijd kunnen invullen))

  • Annelies Debels zegt:

   Het is zeker nuttig te weten wat die 90.000 50-plussers ziek maakt. Christophe Vanroelen deed hier onderzoek naar en postte een interessante visie op dit forum: http://wp.me/p3cs8a-6g. Ziekmakende factoren zijn volgens hem onder andere voortdurende onzekerheid als gevolg van precaire arbeidsstatuten, flexibele uurroosters, herstructurering, …

Geef een reactie