Professor Emeritus Frans Vanistendael was hoogleraar fiscaal recht aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij tot 2005 ook decaan was van de faculteit rechtsgeleerdheid. 

Het is 25 jaar geleden dat een Koninklijke Commissie voor de Harmonisering en de Vereenvoudiging van de Fiscaliteit werd aangesteld bij koninklijk besluit van 21 januari 1986. Eén jaar later op 11 februari 1987 legde de Commissie haar voorlopige rapport neer bij de toenmalige Minister van Financiën Mark Eyskens. Iets later volgde het definitieve verslag. Als oud-lid van deze commissie werd ik uitgenodigd om in het parlement mijn zeg te doen over de vereenvoudiging van de fiscaliteit anno 2011. Deze nota is een weergave van de toelichting die ik toen gaf aan bewindslieden in de Kamercommissie.

Het belastingrecht dient niet om alles en nog wat te regelen. Het dient in de eerste plaats om op een efficiënte manier middelen te verwerven voor de overheid. Dat is de eerste en ook meest rechtvaardige functie van het belastingrecht. Die lasten moeten op een rechtvaardige manier verdeeld worden en op een zeer beperkt aantal domeinen kan de overheid ingrijpen om bepaalde gedragingen te stimuleren.

Lees hier de volledige nota: Impuls#22 — Frans Vanistendael — Evenwicht en Eenvoud

Share →

One Response to Frans Vanistendael — Evenwicht en Eenvoud

  1. Pieter De Gryse zegt:

    ‘Administratieve vereenvoudiging’ is inderdaad een van die beleidsdoelstellingen die onterecht een ‘rechtse’ of ‘(neo)liberale’ bijklank hebben, terwijl het eigenlijk om een heel progressieve, sociale doelstelling gaat. Complexiteit is asociaal, zoals professor Vanistendael in dit stuk heel mooi illustreert, omdat kennis over dit soort materie ongelijk verdeeld is en omdat hogere inkomens die deze kennis niet zelf bezitten, ze makkelijker kunnen inkopen. Vereenvoudigen zou dus een centrale doelstelling moeten zijn van een progressieve partij als Groen.

Geef een reactie