Dr. Ir. Peter Tom Jones, Senior Research Manager Industriële Ecologie, MTM & IOF KU Leuven.

De duurzaamheidstransitie vereist meer dan schone technologische oplossingen; structuren, culturen, praktijken, fiscale systemen en bestuursmodellen zullen allen mee moeten evolueren naar een rentmeesterschapsmodel. Conform de visie op innovatie als een strategie voor duurzame transformatie, schuiven Arnold Tukker en collega’s drie complementaire routes naar voren:

‘productieprocessen en producten milieuvriendelijker maken, de vraag van de consumenten verschuiven naar categorieën met een lage impact en de materiële vraag laten dalen.’

De eerste route verwijst naar slimmere en schone productie. De andere routes leggen de nadruk op slimmere consumptie.

 

Lees de volledige nota: Impuls#7 – Peter Tom Jones – De transitie naar duurzaamheid. Voorbij het technologisch optimisme

Share →

One Response to Peter Tom Jones – Voorbij het technologisch optimisme

 1. Erik Hermans zegt:

  Ondertussen denkt een meerderheid van de politieke leiders nog steeds eindeloze gestage economische groei nodig te hebben alvorens aan echt beleid te kunnen beginnen. Daartoe dienen er dus nog meer kunstmatige “basisbehoeften” te worden gepromoot.
  Gekscherend stelt econoom Koen Schoors: “Consumeren is een ethische daad.” Hij doelde daarmee op onze huidige overconsumptie en verspilling. En Koen Schoors is een gerespecteerd man, die bovendien zijn zorg uitspreekt over de draagkracht van onze planeet.

  Hoe dan “de vraag van consumenten verschuiven…”? (Foute reclame verbieden, foute lobbyisten opsluiten, economen verplicht therapie laten volgen?…)

  Ik denk dat het vivant-idee een goed instrument is : De belastingen op arbeid verschuiven naar BTW op consumptie. De ware ecologische, maatschappelijke kost aanrekenen door categorieën te maken. Vele kleine lokale ondernemingen zouden zo kunnen ontstaan, zwartwerk zou niet meer bestaan, handenarbeid terug betaalbaar, materialen recycleren rendabeler.
  Er zouden meer diensten kunnen ontstaan: Niet iedereen een huis vol apparaten maar wel de service.( en mensen om mee te praten i.p.v. robotten.)

  Wanneer zullen er genoeg mensen overtuigd zijn? Wie gaat hen overtuigen en hoe?
  Voor velen lijkt het vrijwaren van de leefbaarheid iets waar niet in overdreven mag worden.

Geef een reactie